A

Arenpatroon: het traditionele patroon dankt zijn naam aan de graansoorten waar het qua uiterlijk op gebaseerd is. Haver-, gerst- of tarwepatronen behoren tot de bekendste knitwear-types. Chino's of casual jeans staan hier mooi bij.

Ajourpatroon: zo wordt een decoratief gaatjespatroon genoemd dat van zeer lichte, fijne draden gemaakt is. Het wordt vaak gebruikt voor zomertops. Ajour-, gaatjes- en kantpatronen van knitwear worden over het algemeen als ajour-knitwear aangeduid.

Aran-patroon: dit patroon komt oorspronkelijk uit IJsland en is een mix van structuurpatronen en vlechtwerk.

B

Bladpatroon: het natuurgerelateerde patroon is heel populair. Als jurk in de lentemode of op een trui in de herfstmode: de bladeren die er plastisch uitzien hebben een driedimensionaal effect waardoor je look zeker de aandacht trekt.

Bouclé: bouclé is eigenlijk geen breipatroon, maar een soort stof. Toch is de term ook bij knitwear in de omgangstaal populair geworden. Bouclé bestaat uit een draad in verschillende diktes met lussen en kronkels, waardoor bij verwerking een ongelijkmatig oppervlak ontstaat. Dit grove weefsel met een karakteristiek oppervlak ziet er als knitwear bijzonder elegant en efficiënt uit. Dankzij de opvallende verschijning passen bouclé-truien het beste bij eenvoudige broeken of rokken. Jeans zijn ook ideaal, voor een zowel elegante als casual look.

Brioche: zo wordt het oude, vertrouwde briochepatroon genoemd, dat lang een populair patroon voor sjaals was. Met het eenvoudige patroon met geribbelde structuur kunnen echter geometrische patronen of door twee verschillende garens verfijnde effecten gecreëerd worden.

D

Doubleface: typisch voor deze productiemethode is het positief-negatieve patroon van twee verschillende tinten. Het resultaat is een knitwear-type waarbij de voor- en achterkant recht gebreid lijken te zijn, maar in omgekeerde kleuren. Deze techniek wordt ook vaak voor kledingstukken gebruikt die je kunt omkeren en aan beide kanten kunt dragen.

E

Inbreipatroon: zo wordt een type knitwear genoemd waarin een motief is verwerkt. In tegenstelling tot het Noorse patroon of het jacquard-patroon is dit geen doorlopend patroon.

F

Fair Isle: dit knitwear-type is een traditionele techniek die wordt gebruikt om patronen met meerdere kleuren te maken. De naam 'Fair Isle' verwijst naar een van de Shetland-eilanden, waar de karakteristieke kleuren van het eiland nog terug te vinden zijn in de traditionele patronen. Het veelkleurige inbreipatroon resulteert in esthetische ontwerpen die er heel contrastrijk en levendig uitzien.

Visgraatpatroon: dit markante patroon wordt in stoffen en textiel ook wel visgraatpatroon, visgratenpatroon of arenpatroon genoemd en doet denken aan de rangschikking van graten in het vissenskelet. Het stevige visgraatpatroon is zeer geschikt voor sjaals, handschoenen en woonaccessoires zoals plaids en tapijten. Het is een vrij dicht knitwear-type dat bijzonder effectief is dankzij het gebruik van matte, gladde vezels.

Vlechtpatroon: dit ongebruikelijke type knitwear wordt vaak een mandpatroon genoemd en wordt beschouwd als een wolklassieker. Het geometrische ornament ontstaat door tijdens de productie in elke rij rechte en averechte steken af te wisselen. De verschillende geometrische patronen zien eruit als een gevlochten mand. De heldere structuur komt vooral op effen kleding zoals truien of jurken goed tot zijn recht.

G

Gladde knitwear: kledingstukken die in tricotsteek zijn gebreid, hebben een effen oppervlak. Gladde knitwear is erg fijn en voelt meestal zacht aan. Gladde knitwear wordt vaak gebruikt voor truien of slip-overs. Beginners die hun eerste breiproject met de breipen uitvoeren, starten meestal met deze techniek. Ook zonder handleiding kun je snel en eenvoudig aan de slag om modieuze knitwear te creëren. Draden van wol, katoen en houten breipennen zijn heel geschikt voor beginners. Dit knitwear-type kun je tijdloos en gemakkelijk combineren, omdat het modern en toch eenvoudig lijkt.

H

Honeycomb : honeycomb ziet eruit als honingraat. Het geometrische schema wordt daarom ook wel honingraatpatroon of ruitpatroon genoemd. De coole structuur met reliëf staat net zo goed bij winter-pieces als bij zomertops.

I

I-Cord: een I-Cord is een zogenaamde koordrand van een breiwerk. De decoratieve afwerking is geschikt voor manchetten, zoom of hals. Sjaals of vesten zonder sluiting hebben ook vaak een i-cord als strook of afwerking.

Intarsia: zo wordt de techniek van veelkleurig breien genoemd, waarbij individuele blokken in verschillende nuances ontstaan. Intarsia kan verticaal en diagonaal lopen. Motiefpatronen zijn ook een soort intarsia.

Italiaanse steekmaat: er zijn verschillende soorten steekmaten in de breiwerkproductie. Naast de Noorse kruissteek, de Engelse stijl, de Turkse steek en de klassieke kruissteek is de Italiaanse steek een van de bekendste. Afhankelijk van het type opzet zijn er verschillen in de elasticiteit van het breiwerk.

J

Jaquardpatroon: dit is het breien van gekleurde patronen op een verschillend gekleurde achtergrond. Jacquardpatronen behoren samen met het traditionele Noorse of Fair Isle-patroon tot de eenvoudige breipatronen.

K

Kal: de afkorting Kal is een vanzelfsprekendheid onder breiliefhebbers. Het staat voor 'Knit Along' en verwijst naar gemeenschappelijk breien, een plek waar mensen ideeën, projecten, vorderingen of vragen over het onderwerp kunnen uitwisselen. Of het nu virtueel of persoonlijk is, een knit along brengt mensen met dezelfde passie voor breien samen.

L

Lace: is een zeer filigraan breipatroon gebreid van fijn licht garen. Afhankelijk van hoe het wordt bewerkt, kan het ook worden gebruikt voor bijzonder spannende kantpatronen.

Links-links patroon: een eenvoudig patentpatroon waarmee verschillende breipatronen kunnen worden gemaakt. Vooral ribpatronen zijn populair bij deze breitechniek.

Gaatjespatroon: bijna geen enkel ander patroon is zo veelzijdig als dit. Of het nu gaat om een stevige sjaal, een zomerse top of een damestrui; het gaatjespatroon ziet er altijd modieus uit in ragfijne of dikke draden. De gebreide gaten kunnen worden gemaakt in een eindeloze verscheidenheid van ontwerpen. Het wordt beschouwd als een van de meest populaire breipatronen. In de volksmond wordt het gaatjespatroon ook wel druppelsteekpatroon genoemd.

M

Proeflapje: voor elk breiproject wordt aanbevolen eerst een stukje te breien als test. Dit kleine proeflapje wordt machinaal of met breipennen gebreid, afhankelijk van het brei-idee, maar in ieder geval altijd precies volgens de instructies. Dit is het zogenaamde proeflapje. Het wordt gebruikt om de gebruikte vezeldikte, het aantal rijen en de bijbehorende dikte van de breipennen te testen en aan te passen. Dit geldt zowel voor beginners als voor professionals bij het met de hand breien, maar ook voor projecten in de industriële breiproductie. Of het nu gaat om sokken, manchetten of jassen: als het proeflapje goed is, kun je beginnen met de echte productie.

Matrassteek: een matrassteek is in feite een naad waarmee stukken stof onzichtbaar aan elkaar worden genaaid vanaf de goede kant van de stof. Vooral bij zacht speelgoed, kussens, maar ook bij breigoed (vooral als het gedraaid moet worden) wordt bij het aan elkaar naaien de zogenaamde laddersteek gebruikt.

Gemerceriseerd garen: een speciaal productieproces. De katoen- of linnenvezels worden behandeld met een natriumhydroxideoplossing om ze ronder en gladder te maken. Dit geeft de afgewerkte stof een zekere stevigheid en een mooie glans.

Mozaïekpatronen: hiermee worden grootschalige, complexe patronen van twee of meer kleuren gemaakt. Geometrische vormen en grafische patronen maken deze prachtige techniek bijzonder populair voor sjaals, mutsen of handschoenen.

Motiefpatroon: zoals de naam al zegt, is dit een patroon met duidelijke motieven. Lieve hartjes, winterse rendieren of klassieke stippen: de pluizige gebreide motieven geven je kledingstuk een persoonlijk tintje. Bij Street One vind je trendy breipatronen met motieven, precies waar je naar op zoek bent.

N

Netpatroon: het net behoort tot de gaatjespatronen. Afhankelijk van het aantal steken, rijen, materiaal en sterkte van de vezel, wordt het netpatroon verschillend doorlaatbaar en luchtig. Groot, grof net gaat goed samen met zomerse topjes of truien. Pareo's of buideltassen kunnen ook als net worden gemaakt.

Noppenpatroon: een patroon dat ingewikkelder klinkt dan het daadwerkelijk is. De manier waarop het wordt gemaakt varieert: verhoogde steken, diep gebreide steken of omwikkelde groepen steken zorgen voor het bijzonder driedimensionale effect. Mag nooit ontbreken op een wintertrui.

Noors patroon: een echte klassieker onder de breipatronen. Het speelse patroon komt vooral voor op kledingstukken en accessoires. Winterse motieven zoals rendieren, sneeuwvlokken, sterren of sneeuwpoppen weerspiegelen het land van herkomst van het patroon. Traditioneel wordt dikke, matte wol gebruikt voor Noorse patronen en natuurlijk zijn er instructies nodig om ze te maken. De dicht geweven stof houdt je lekker warm en is een absolute must-have in de wintermaanden. Voor een sneeuwbalgevecht in de kou, een heerlijke punch met vrienden of een behaaglijke middag met vrienden voor de open haard: in de webwinkel van Street One vind je Noorse inspiratie voor een perfecte winter.

P

Patentpatroon: ook wel brioche genoemd, levert een bijzonder volumineus en rekbaar breisel op. Het patentpatroon is ideaal voor coltruien of een geborduurde trui. Maar ook voor sjaals en andere gebreide accessoires. Gebruik hiervoor lichte wol, anders zal het snel slijten. Een tweekleurig patentpatroon is ook mogelijk en geeft een bijzonder mooi effect op gebreide topjes.

Parelpatroon: in het klassieke parelpatroon wisselen steeds één rij rechtse en één rij averechtse steken elkaar af. Het resulterende patroon is erg populair en wordt vaak gecombineerd met andere soorten breipatronen. Het is veelzijdig en komt bijzonder goed tot zijn recht op effen mutsen, sjaals of truien.

Plooipatroon: het plooipatroon is een verlengde vorm van het patentpatroon en zorgt voor een zeer elastisch breisel. Het resultaat is een gelijkmatige ribbel die lijkt op ingewerkte plooien, waaraan dit type breiwerk ook zijn naam ontleent. Het is zeer geschikt voor kledingstukken die aan beide zijden worden gebruikt.

Positive Ease: in principe de 'comfortruimte' bij kledingstukken. Bij zeer nauwsluitende topjes is dat vaak maar een paar centimeter. Bij meer casual modellen tot 'oversized' breigoed kan dit ook 10 - 15 centimeter zijn.

R

Rapport: bij breien wordt het patroon dat herhaald wordt een rapport genoemd. Een patroon toont een eenheid van het herhalende patroon dat bij de productie gebreid moet worden. Als het patroon uit meerdere delen bestaat, heet dit een rapport. Een rapport wordt zowel bij de handmatige als bij de industriële productie van breigoed gebruikt.

Ruitpatroon: een van de mooiste breipatronen vinden wij zelf! Of het nu in één of twee kleuren wordt gebreid, dit patroon heeft bijzonder grootse effecten. Het klassieke ruitpatroon is absoluut tijdloos en altijd trendy. Bij Street One vind je tops, gebreide jurken en vesten voor dames.

Rechts-links patronen: kledingstukken en accessoires gemaakt van rechts-links steken vormen de basis van breigoed in het algemeen. Visueel heeft dit breigoed het onderscheidende kenmerk dat het aan beide zijden verschillende breipatronen vertoont.

Rijstkorrelpatroon: het uiterlijk van dit klassieke breigoed doet denken aan kleine rijstkorrels, vandaar de naam. Dit is eigenlijk een variatie op het reeds genoemde kralenpatroon. Dit stijlvolle ontwerp komt zeer goed tot zijn recht op hoofdbanden, poncho's en capes en op effen gebreide topjes.

Ribpatroon: het ribpatroon spreekt voor zich door zijn naam. Het wordt vaak gebruikt voor de zoom en de manchetten van jassen, gebreide jurken, vesten en cardigans. Het is echter ook geschikt voor uniseks accessoires zoals hoeden of sjaals.

S

Breischrift: breipatronen worden getoond als een schema in productie. Dit soort presentatie van instructies (als hobby of in een grote productie) wordt breischrift genoemd en staat altijd aan het begin van elk breiproject.

Superwashgarens: producten van superwashgarens hebben het voordeel dat deze kledingstukken zonder problemen op hogere temperaturen kunnen worden gewassen. Dit komt doordat de schubben van deze vezels zijn verwijderd, waardoor het natuurlijke proces van vervilten wordt verhinderd. Vezels behandeld met superwash voelen echter minder elastisch aan door dit proces.

U

Urban knitting: waarschijnlijk heb je het al eerder gezien maar wist je wellicht niet dat het zo heette! Guerilla knitting, radical stitching, yarn bombing of gebreide graffito zijn andere termen waaronder urban knitting bekend staat. Dit verwijst naar het plaatsen van gebreide stukken in de openbare ruimte. Urban knitting is een vorm van straatkunst die zich sinds de millenniumwisseling wereldwijd heeft verspreid.

V

Volledig patentpatroon: bij volledige patentpatronen worden de steken overigens gedeeltelijk (half patent) of volledig met omslagen gebreid, waardoor het gebreide stuk dikker, minder doorlatend en volumineuzer aanvoelt.

W

Honingraatpatroon: het honingraatpatroon is een eenvoudig maar stevig en dicht breisel. Zoals gezegd is het gebaseerd op de structuur van een honingraat. Het geeft kleding en accessoires een tijdloze en toch coole uitstraling. Het honingraatpatroon is ook populair voor woonaccessoires zoals borden, dekens of kussenhoezen. In effen kleuren wordt het een fantastische look.

Weefselsteekpatroon: dit type breiwerk wordt ook wel linnensteek genoemd. Het eenvoudige breipatroon ziet er niet uit als breigoed, maar als geweven materiaal. Vandaar de naam van de gebreide stijl, die lijkt op geweven linnen. Dit is een eenvoudig steekpatroon. Dankzij gemêleerd garen of verschillende kleuren worden speciale effecten en structuren gecreëerd. Ook interieuraccessoires zoals placemats of tafellopers worden met dit patroon blikvangers.

Golfpatroon: het golfpatroon kan op de meest uiteenlopende manieren en ontwerpen worden uitgevoerd. De uitgebreide look krijgt een heel bijzonder effect door het gebruik van verschillende kleuren in het productieproces. Dergelijke opvallende breisels kunnen het beste met effen stukken gecombineerd worden.

XYZ

Kabelsteek: het kruisen van verschillende steken levert de populaire kabelsteek op. Het wordt beschouwd als een klassieke en tijdloze must-have voor elke garderobe, evenals voor het hele gezin! Hoewel de kabelsteek bekend staat als een nogal winters breisel, past het ook goed bij dunne sokken of zomerse stukken van lichte garens.

Dankzij Street One heb je nu een geweldig overzicht van de verschillende breistijlen en exclusieve inzichten. Een ding is zeker: je zult lange tijd plezier hebben van de cozy-steek, die je ook bij Street One vindt.

Street One loves breien - jij ook?

Of je nu 'knit addicted' bent of een beginner, je hoeft niet te weten hoe je moet breien met instructies want de pluizige breisels van onze nieuwste Street One-collectie zullen je inspireren en lekker warm houden.

Kledingstukken zoals poncho's en capes, trendy gebreide jurken, bolero's, cardigans en klassieke vesten zijn altijd te vinden in de online shop van Street One. Andere favorieten van breiwerk kunnen natuurlijk ook woonaccessoires zijn, babydekens of modieuze accessoires zoals armwarmers, pareo's of stola's.

Eén ding is zeker: of het nu industrieel of handgemaakt is, je kunt nooit genoeg breigoed in je garderobe hebben. Zo veelzijdig en gevarieerd als de verschillende breitechnieken en -patronen zijn, zo saai wordt het modegewijs zeker nooit.

De moderedactie van Street One wenst je veel cozy shopping-plezier in onze online shop!